Osteopathie

 

Osteopathie is een geneeswijze die de primaire oorzaak van het verlies aan beweeglijkheid vaststelt en behandelt. De osteopaat maakt daarbij gebruik van specifieke handmatige correctietechnieken die tot doel hebben de beweeglijkheid van gewrichten, organen, bindweefsel en schedelbotten te herstellen.

Osteopathie is derhalve een geneeswijze die zowel preventief als genezend werkt en die de natuurlijke reactie-mogelijkheden van het menselijk lichaam aanspreekt en stimuleert.

 

Het osteopathisch model

De osteopathie gaat uit van de holistische gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden en heeft een natuurlijk vermogen om storingen te herstellen.

Door een ongeluk, een ziekte, een operatie, door stress of slechte eetgewoonten kunnen structuren vast gaan zitten, de energie wordt dan geblokkeerd. Het losmaken van die structuren is het specifieke werkterrein van de osteopathie.

 

De osteopathische behandeling

De osteopaat werkt op het bewegingsapparaat, dat bestaat uit gewrichten, spieren en kapsels, maar ook op het hoofd en op de organen. Want organen en schedelbotten zijn net als spieren en gewrichten onderhevig aan verandering. Cellen worden afgebroken, nieuwe worden aangemaakt.

De osteopaat is in staat om te herkennen welke organen, bindweefsels, botten, zenuwen of wervels minder beweeglijk zijn geworden. Door die beweeglijkheid te herstellen, kunnen deze weefsels hun functie weer volledig hervatten.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat darmkrampjes bij baby's veroorzaakt worden doordat bij de geboorte hun schedelbasis te weinig ruimte heeft gehad in het geboortekanaal. Daardoor kan een zenuw of bloedvat in de verdrukking raken. Door het hoofdje en nekje subtiel te behandelen, verdwijnen de krampjes.

 

Het eerste consult

Bij het eerste consult wil de osteopaat weten wat de klachten nu zijn, welke er al eerder zijn geweest en welke behandelingen de patiënt al heeft gehad. Vervolgens onderzoekt hij het lichaam op bewegingsstoornissen. Na het onderzoek, vertelt de osteopaat wat zijn bevindingen zijn en welke behandeling hij nodig acht. Na drie tot vier consulten vindt een evaluatie plaats.

 

Erkenning

Osteopathie is een geneeswijze binnen de gezondheidszorg die ondersteund wordt door een steeds toenemende stroom van wetenschappelijke kennis. Osteopathie heeft een bewezen functie in zowel het voorkomen, genezen als leren omgaan met de aandoening of klacht.

 

De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden osteopathie geheel of gedeeltelijk. Meer informatie over vergoedingen voor osteopathie kunt u vinden op de website van de NVO .

 

Paul Smolders is osteopaat sinds 1996. Hiervoor was hij als fysiotherapeut werkzaam, met name in de topsport.